Ga naar de inhoud

Boeddhisme: de smaak van vrijheid


Het boeddhisme is een pad van persoonlijke groei en transformatie voor én met anderen. Vanuit het boeddhisme kan je stellen dat we vaak ‘slapend’ door het leven gaan: we leven en reageren vanuit automatische gewoontepatronen die geworteld zijn in onwetendheid, gefixeerde zienswijzen, begeerte, aversie, misplaatste trots en onzekerheid.

De boeddha doorzag dat we onze ontevredenheid (ook schaamte, angst, stress, frustratie, irritatie, haat en jaloezie) grotendeels zelf creëren door allerhande onbewuste patronen. Wat iemand een boeddhist maakt, is in eerste instantie dat die verantwoordelijkheid neemt voor zijn eigen geestestoestanden. Dat begint met te stoppen het probleem bij anderen te leggen en/of in zelfbeklag te gaan.

Om te kunnen groeien trainen we onszelf in mindfulness, receptiviteit, eerlijkheid, liefdevolle vriendelijkheid, tevredenheid, energie, onbevreesdheid en wijsheid, maar onze westerse interpretatie van deze begrippen kan ons snel op het verkeerde been zetten.

Neem nu bijvoorbeeld liefdevolle vriendelijkheid (Pali: Mettā). We ontwikkelen een meer authentieke vorm van liefdevolle vriendelijkheid voor onszelf én alle levende wezens. Dat kan je omschrijven als iets dat grenzeloos zacht en open is, maar tegelijk ook krachtig en moedig: de positieve kracht van Mettā stelt ons in staat om wat we moeilijk vinden in onze ervaring – op ons eigen tempo – onder ogen te komen en te transformeren.

Beoefenen doen we niet enkel voor onszelf. We hechten veel belang aan een sfeer van openheid, mildheid en vriendschap op onze activiteiten. We willen het mooiste en het beste in elkaar naar boven brengen. Dat doen we ook door onszelf open te stellen voor meer compassie, hulpvaardigheid en vrijgevigheid – tegengesteld aan de idee dat als we maar genoeg zelfgericht zijn, we dan gelukkig zullen worden.

Raakt dit een snaar bij jou? Welkom op onze activiteiten! Boeddhisme kan je enkel begrijpen door het zelf te beoefenen. Wie het boeddhisme effectief beoefent, zal je doorheen de jaren zien groeien en veranderen. Dat kan niemand voor jou doen. Dat kunnen geen boeken doen. Dat kan alleen jijzelf doen door het een kans te geven en zelf te beoefenen.

Onze schrijn in Brugge

Een goede introductie tot boeddhisme: Boeddha NU
Een goede introductie tot onze basismeditaties: Change Your Mind / Verander Jezelf (vertaling)

Lezingen: https://www.freebuddhistaudio.com
Online vertalingen basisteksten: https://www.de3juwelen.org
Meer boeken: https://www.windhorsepublications.com

Een brede waaier van begeleide meditaties in het Engels.
Een app met een aanbod van begeleide meditaties in het Nederlands (wel betalend na 1 proefweek, maar aan te raden).