Ga naar de inhoud
Meditatiegroep Brugge

De meditatiegroep in Brugge (deze website) is een onderdeel van het Boeddhistisch Centrum Gent. Onze activiteiten worden geleid door ervaren beoefenaars. Nu en dan hebben we ook internationale leraren op bezoek. Wij zijn deel van de Triratna Boeddhistische Gemeenschap/Orde

Onze activiteiten gaan door op het volgende adres: Van Leeg tot Zand 12, 8200 Brugge (Sint-Andries). Dat is op wandelafstand (20-25 min.) van het treinstation van Brugge. Je kan parkeren in de omgeving. Let op: dit gebouw is in privé-eigendom en is enkel toegankelijk tijdens de activiteiten of op afspraak.

Heb je vragen? Neem gerust contact op met Steven (de gastheer) op het nummer 0485 46 83 86 (ook via WhatsApp).

Boeddhistisch Centrum Gent

Het Boeddhistisch Centrum Gent bestaat al véél langer dan onze meditatiegroep in Brugge. Onze gemeenschap in Gent is daarom ook veel groter met een divers aanbod van activiteiten. Velen van ons gaan nog regelmatig naar de activiteiten in Gent.

Wie graag eens een bezoekje brengt aan onze activiteiten in Gent is van harte welkom. Je kan komen naar inleidingen tot de meditatie, vaste sangha-avonden op donderdagavond, vollemaan-avonden, dagen van schoonheid en verstilling, studiegroepen, enz.

Karuna Oostende

Mindfulness is en belangrijke basis voor de beoefening van het boeddhisme. Dat kan je aanleren op onze eigen activiteiten in Brugge. Maar het kan geen kwaad om daarnaast nog een afzonderlijke cursus te volgen om je beoefening van mindfulness te verdiepen en te verfijnen.

Een mogelijkheid zijn de seculiere cursussen mindfulness van Karuna Oostende. Deze worden gerund door Diedrik. Hij is een ervaren beoefenaar en mindfulnessleraar die al heel lang betrokken is bij het Boeddhistisch Centrum Gent. Hij komt ook regelmatig naar onze activiteiten in Brugge.

Retraitecentrum Metta Vihara

In Zeeuws-Vlaanderen (op 1u15min rijden van Brugge) hebben we een retraitecentrum dat we delen met onze vrienden vanuit de Nederlandse sangha (spirituele gemeenschap). Je kan daar terecht voor beginnersretraites, korte en lange stilteretraites, studieretraites, werkretraites (tuinretraites) enz.

Door op retraite te gaan zal je veel dieper kunnen gaan in je beoefening. De tuinretraites zijn een bijzondere vorm van beoefening waarin we werken aan onze onrust, luiheid, afkeren, voorkeuren en twijfels in werkactiviteiten. Dat doen we in een veilige context van openheid, mildheid en vriendschap.

Triratna Wereldwijd

Triratna is een boeddhistische beweging met stadscentra, retraitecentra en ethische ondernemingen gevestigd wereldwijd. Zo zijn er in verschillende grootsteden stadscentra te vinden, met een grote concentratie in het Verenigd Koninkrijk.

Een meerwaarde van Triratna is dat het de westerse cultuur overstijgt en ook goed vertegenwoordigd is in de arme delen van India, waar het boeddhisme ontstond. Daar is het boeddhisme nu een hefboom geworden voor de emancipatie van de kastelozen of dalits (een woord dat betekent ‘gebroken volk’).